donderdag 10 november 2016

'Als wij elkaar niet meer begrijpen, wordt de wereld koud als ijs' [uit: Als de liefde niet bestond]

Dus.. een dag later. Trump is de man en wat zal hij geschrokken zijn. In de documentaire over zijn leven werd hij een goede verkoper genoemd. Dat heeft hij waargemaakt. En nu… Hoe geef je handen aan voeten aan alles wat je hebt toegezegd. Hoe kun je haat verkopen èn verbinden?

Er wordt veel geschreven en gesproken en gaande de dag gister merkte ik bij mezelf dat het me sterkt om vanuit vriendelijkheid en liefde de wereld tegemoet te treden. Zachte kracht en oprecht luisteren en benieuwd zijn naar de ander. Dat maakt me geen heilige, dat is alleen Sinterklaas, want ook ik blijf imperfect.

Toch probeer ik te luisteren naar iedereen, elke gedachte en wens van iedereen serieus te nemen. Met als achterliggend idee dat iedereen mee mag doen, hoe haaks de opvattingen ook op elkaar staan. Lukt ons dat niet dan zullen degene dit zich niet gehoord en gezien voelen zich op een andere manier uiten. Jitske Kramer beschrijft dit in haar boek Deep Democracy als de sabotagelijn. Die loopt van gemopper en cynische grappen naar staken, terugtrekken en oorlog.

Hoe lastig en tenenkrommend ik het soms vind, het in gesprek zijn met elkaar verbind al. Zonder elkaars mening over te hoeven nemen. Zullen we dat gewoon gaan doen.Naar elkaar [blijven] luisteren en elkaar proberen te horen. En als het ons lukt om dit te doen en het besmettelijk blijkt, wie weet….

Wat aandacht krijgt groeit en met Wende Snijders voor de lastige momenten moet het toch lukken'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten