dinsdag 4 oktober 2011

Twijfel is goed!

Wel of niet ... misschien morgen. Ik zal nog even ervaring vragen aan anderen.

Door hardop of in jezelf te twijfelen ben je actief aan de slag met je vraag. Door te twijfelen kun je ontdekken wat voor jou van waarde is. Het geeft aan dat je je vraag serieus neemt en jezelf 'het goede' gunt. Mijn ervaring is dat het afwegingsproces je helpt om 100% achter je keuze te kunnen staan. Ook al lijkt het realiseren van je keuze soms 'utopisch' ver weg. Dan vraagt het vertrouwen in jezelf en je beslissing, dus om uit je comfortzone te treden en te gaan staan voor wat je waard bent.
Dat je kunt onderbouwen en uitleggen dat het voor jou logisch en duidelijk is om deze keuze te maken.

In het onderstaande voorbeeld kun je lezen dat de keuze ook heel verrassend voor jezelf kan zijn:
Axel is 56 jaar en werkt al jaren voor zijn werkgever. Hij twijfelt of hij nog wel het goede werk doet en of hij bij zijn huidige werkgever wil blijven werken. Zijn werkgever is zeer tevreden over Axel en gunt hem mijn ondersteuning om zijn vraag te verkennen in een loopcoachtraject.

Na een aantal gesprekken komt zijn wens om 'buitenaf te wonen in een mooie boerderij als ik met pensioen ga aan de orde'. Bij het doorvragen wat dit voor hem bijzonder maakt, ontdekt Axel dat deze wens van hem gedateerd blijkt te zijn. Hij begint te twijfelen of hij dit nog echt wil. Heeft hij er nog 10 jaar fulltime werken voor over, heeft hij er nog 10 jaar in een onaf huis voor over, kan hij er wel van genieten als hij minder fit is tegen die tijd, etc. Deze twijfel bespreekt hij met zijn vrouw omdat dit een wens is die ze delen. En dan zijn komen Axel en zijn vrouw erachter dat de wens inderdaad gedateerd is. Dat door het herhalen van de wens en het bevestigen aan elkaar dat ze dit later gaan doen hen uit het 'hier en nu' heeft gehouden.

Nu staat het Axel vrij om 4 dagen te gaan werken, hun huis op te knappen en om 1 dag vrijwilligerswerk te doen in de zorg. Met zijn leidinggevende kan Axel bovendien een aansprekender takenpakket afspreken, zodat hij zijn kennis kan delen en behouden blijft voor de organisatie.

Dit alles door te twijfelen aan zijn wens en door uit zijn comfortzone te treden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten